Schedule

5th iteration of Global Health Students and Young Professionals Summit:

Becoming Change Agents in Global Health

Sunday November 18, 2018 – Dalla Lana School of Public Health

8:00 – 9:00 (1 hour) – Registration

9:00 – 9:10 (10 min) – Welcome, Opening Remarks & Land Acknowledgement

9:15 – 10:00 (35 min talk, 10 min Q&A) – Opening Keynote, featuring: Dr. Karen Grepin: “From the MDGs to the SDGs: the changing role and priorities of global health donors”

  • {announcement from Yassen Tcholakov}

10:05 – 10:45 (40 min) – Poster Presentations & Tea/Coffee

10:50 – 12:00 (60 min) – Workshops​/Concurrent Sessions

10:50 AM to 11:20 AM 11:30 AM to 12:00 PM
Global Health Simulation: “Gangs, Guns, and Gavels” (10:50 AM to 12:00 PM)

  • Focus on: bottom-up, stakeholder engagement to address complex problems, as well as law, politics, and social determinants

Run by: http://www.ghsim.com

Dr. Warren Dodd (10:50 AM to 11:20 AM)

  • Focus on: reflections on equitable team building in global health projects
Abena Thomas (11:30 AM to 12:00 PM)

Partners in Health Canada Spark – Education Group: “We want to help but we don’t know how: Challenges and facilitators to youth involvement in global health” (http://pihcanada.org) (10:50 AM to 12:00 PM)

  • Focus on: common challenges youth face in making meaningful contributions to the field of global health

Objectives of the workshop

  1. To explore and find solutions for the common challenges youth face in making meaningful contributions to the field of global health. This includes determining which educational credentials to acquire, finding and keeping a job, and engaging in activities that are morally sound and constructive to the communities they are intended to serve.
  2. To provide an environment in which young global health professionals find their commonalities with each other and work to mutually support one another in the achievement of their career goals.
  3. To stimulate meaningful discussion that will serve as an impetus for more effective engagement of youth in the field of global health.

12:00 – 13:00 (60 min) – Lunch *MENU HERE*

13:00 – 14:00 (40 min talk, 20 min Q&A) – Career Panel – featuring: Katrina Plamondon, Abena Thomas, Geneviève Bois and Rachel Ollivier

14:05 – 15:10 (60 min) – Workshops​/Concurrent Sessions

2:05 PM to 2:35 PM 2:40 PM to 3:10 PM
“Why it Matters: Three Ethical Cases from an Early Career Global Health Professional” (2:05 PM to 3:10 PM)

Run by Gautham Krishnaraj

Dr. Renee Sylvain (2:05 PM to 2:35 PM)

  • Focus on: Social Suffering and the Cultural Contexts of Health: Cases from the Kalahari
Hayley Mundeva & Nadifa Abdi  (http://theuhra.org/) (2:40 PM to 3:10 PM)

  • Focus on: Typical challenges in global health research settings, and ways to prevent them
Dr. Valerie Percival (2:05 PM to 2:25 PM)

  • Focus on: humanitarian diplomacy (international organizations & international norms and law)
Katrina Plamondon (2:40 PM to 3:10 PM)

Erick Carreras (2:40 PM to 3:10 PM)

  • Focus on: Global Collaboration: the next paradigm to improving the world

 

15:10 – 15:20 (10 min) – Health Break & Tea/Coffee

15:25 – 16:15 (35 min talk, 10 min Q&A) – Closing Keynote, featuring: Mark Brender: “The Path to Global Health Equity”

16:20 – 16:30 (10 min) – Closing Remarks

18:00-22:00Social Event (with board members of CSIH and CCGHR)